Masamdaki takvim
Gözüm masamdaki takvime takıldı. Yaklaşık 20 dakika sonra bir şey fark ettim. Art arda 31 gün olan iki ay Temmuz ve Ağustostu. 2019 yılına baktım. Yine aynı iki ayın gün sayısı 31 idi. Sonra 2018. Sonra 2017. Sonra 2016. Hepsinde de sadece ve Temmuz ve Ağustos ayı yan yana 31 gün idi.
İlk merak ettiğim konu Türkiye Cumhuriyetinin miladi takvimi ne zaman kabul ettiği oldu.
Miladi takvimin Türkiye’de kabulu
Türkiye’de miladi takvim (26 Aralık 1925) “Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun” ve “Günün 24 Saate Taksimi Hakkında Kanun” adlı iki ayrı yasayla 1 Ocak 1926 tarihinde kullanılmaya başlandı.
Miladi takvimin tarihçesi
İlk defa Mısırlılar tarafından oluşturulmuş bir takvimdir. Özellikle firavunların çabası ile. Nil Nehri yılın belirli zamanlarında taşar. Firavunlar ise bu zamanı bilmek isterler. Bunun için bilim insanları ile bir araya gelerek miladi takvimi geliştirirler. Miladi takvim sayesinde nehirlerin taşma zamanını bilen firavunlar, halkını şu şekilde tehdit eder. Eğer bana itaat etmezseniz Nil Nehri’nin taşmasını sağlarım. Nil Nehri taşmadan önce de sizler bana artık itaat etmiyorsunuz kısa bir süre sonra Nil Nehri taşacak diyerek onları korkuturlar. Nil Nehri taşınca da halk onlara daha fazla itaat etmeye başlar.
Julius Caesar
Zamanla Roma İmparatoru Julius Caesar tarafından Mısır hakimiyet altına alınır. Jül Sezar bu takvimi inceler ve hatalar bulur. Bazı düzenlemeler yapar. Hatta takvimin adı Julyen Takvimi olarak anılmaya başlanır. Kısa bir süre sonra ise Papa 13. Gregon da bazı hatalar bulur. Ardından ise takvim Gregoryen Takvimi olarak anılmaya başlar.
Miladi takvim başlangıç yılı
Romalılar Hristiyan. Bu sebeple miladi takvimin başlangıç yılını Hz. İsa’nın doğum tarihi olan 0 yılı olarak kabul etmektedirler.
July ve August
İngilizcede Temmuz ayı July, Ağustos ayı ise August’tur. Gaius Julius Caesar’dan sonra yerine geçen Roma İmparatoru ise Augustus’dur. Julius Caesar bu takvimde kendi adının geçmesini istediği için temmuz ayına July ismini verir. Ondan sonra gelen imparator ise ağustos ayına August adını verir.
İmparator Augustus, Julies Caesar benim senden neyim eksik diyerek ağustos aynının da temmuz ayında olduğu gibi 31 gün olmasını sağlar.
Sezeryan
Tarihlerden 28 Haziran. Yıllardan ise 2020. Düzce Üniversitesi Araştırma Hastanesi yangın merdivenlerinde sigara içiyorum. Yanıma 25-26 yaşlarında bir genç yaklaştı. Abi yanlış anlamaz isen sigarandan bir tane alabilir miyim dedi. Ses tonunda mutluluk, heyecan, korku ve çaresizlik vardı. Neyin var diye sordum. Abi oğlum olacak ama normal doğumun olamayacağını sezeryan ile çocuğu alacaklarını söylediler. Bekle burada dedim. 5107 numaralı odaya giderek ona sallama bir çay yapıp geri döndüm. Ardından bir sigara daha verdim. İçin rahat olsun dedim. Sezeryan ile doğum çok daha güvenli. Hatta sana bir hikaye anlatayım.
Jül Sezar’ı tanıyor musun? Tanıyorum abi gavurun tekidir dedi. Ben de ona şu cevabı verdim. Jül Sezar öksüzdür. Doğum öncesinde annesi ölür. Hekimler ise çocuğun yaşadığını anlayınca annesinin karnını yararlar. Çocuk doğar. Sezeryan ismi de Jül Sezar’dan gelir. Yani Sezeryan’ın anlamı Sezar gibi doğmak demektir. Yapma be abi dedi. Bizim oğlan gavur gibi mi doğacak. Onu bilemem ama adını Serhat koymaz isen sigara ve çayı helal etmiyorum dedim. Numaramı hemşirelerden almış. 4 gün sonra beni aradı. Abi ben yangın merdiveninde çay ve sigara verdiğin kardeşin. Whatsapp kullanıyorsan bir fotoğraf atıyorum. 28 Haziran’da bir Serhat daha gelmiş dünyaya.
Bir yanıt yazın