Birecik köprüsü kaç metre
Birecik köprüsü 720 metredir. Genişliği ise 11. Yaya ve araç trafiğine açıktır. Sağında ve solunda 1,5 metre uzunluğunda yaya yolu, ortasında ise 8 metre araç yolu bulunmaktadır.
Birecik köprüsü ne zaman yapıldı
Birecik köprüsü 10.04.1956 tarihinde açılmıştır.
Birecik köprüsü kim tarafından yapıldı
Birecik köprüsü Amaç Ticaret Türk A.Ş. tarafından yapılmıştır. Gözetimini ise Karayolları Genel Müdürlüğü üstlenmiştir.
Birecik köprüsü nerede
Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi ile Gaziantep’in Nizip ilçesi sınırlarında yer almaktadır.
Zeugma Antik Kenti
Tarihlerden 17 Mart 2018. Birecik Kalesi’nin en tepesindeyim. Gözlerim Zeugma Antik Kenti’ni arıyor. Yaklaşık yarım saat bakındım etrafa. Göremedim. Halbuki buralarda olduğundan adım gibi emindim.
Aşağıya inince bir taksi çevirdim. Zeugma Antik Kenti‘ne götürmesini istedim. Yolda ilerlerken sağ tarafta bir yeşillik çarptı gözüme. Burası neresi diye sorduğumda Karşıyaka Mezarlığı cevabını verdi.
Apama
Zeugma antik kentinde bir turist rehberine denk geldim. Aşağıdaki cümleleri kuruyordu.
Belkıs/Zeugma, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda, tepeler üzerine kurulmuş bir kenttir. Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştur. Bu kentin karşısına da eşi Apama’nın adıyla ikinci bir kent kurarak, bu iki kenti bir köprüyle birbirine bağlamıştır. Kent, MÖ 31’den itibaren Roma’ya bağlanarak adı geçit-köprü anlamında “Zeugma” olarak değiştirilmiştir. Roma Dönemi’nde kent altın çağını yaşamıştır. MS 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur, Zeugma’yı ele geçirerek yakıp yıkmıştır. Bu tarihten sonra Zeugma bir daha eski ihtişamına ulaşamamıştır.
Doğduğun yer kaderindir
Zeugma Antik kentini tüm detayları ile inceledikten sonra başka bir taksiye bindim. Sağ tarafta gördüğüm yeşilliğe (Karşıyaka Mezarlığı’na) götürmesini istedim. Mezarlıktan içeri girdim. 100 metre yürümüşümdür ya da yürümemişimdir. Sağımda mezar kazan birini gördüm. Selam verdim. Nerelisin diye sordum. Şanlıurfalıyım dedi. Kim öldü diye sordum. Adı Cemal de soyadını bilmiyorum abi dedi. Soy adı yoksa soysuz biridir cevabını verince yüzüme kötü kötü baktı. Doğduğun yer kaderindir demeyi çok istedim o an. Ama konuşma başında nerelisin soruma Şanlıurfalıyım cevabını verdiği aklıma gelince arkamı döndüm ve mezarlıktan çıktım.
Karnımdan gelen gurulduları duyarken atladım yine taksiye. Cevdet Usta’ya gittim. Haşhaş kebabını beklerken…
Bir yanıt yazın