Drupal nedir sorusu son zamanlarda bana sıkça sorulan soruların arasında yer almaya başladı. WordPress üzerinde sahip olduğum 10 yıllık tecrübe ile birlikte bende bu CMS (Content Management System) Türkçe karşılığı ile içerik yönetim sistemini incelemeye karar verdim. yaptığım incelemeyi de Drupal’ın ilk günlerinden itibaren anlatmaya karar verdim.
Drupal’ın Tarihçesi
Dries Buytaert 19 Kasım 1978 yılında Belçika’da doğmuştur. Henüz öğrenci yıllarında açık kaynak kodlu programlar üzerine geliştirmeler yapmaya başlamıştır. 2000’li yıllarda ise PHP tabanlı içerik yönetim sistemi Drupal’ı geliştirmiştir. Kişisel blog sitesi buyteart.net. Bir kaç blog yazısını ve hayat hikayesini okuduğunuzda gerçekten başarılı bir yazılımcı olduğunu tahmin edebiliyorsunuz. En başarılılarından hemde.
1999-2000 yılları arasında Linux ve WLAN sıkça sorulan sorularından sorumluydu. İşte bu dönemlerde Drupal’ı kurdu. Öncelikle küçük bir haber sitesi ile başladı hikayesi. Daha fazla kitleye yayılabilmek için. 2007 yılında Jay Batson ile Acquia adlı bir şirket kurdu. Belki Drupal için alınmış en köklü kararlardan bir tanesiydi. Kurulma amacı, Drupal için ürün, teknik destek ve hizmet sağlayan açık kaynak kodlu bir şirket olmaktı. Yani Red Hat’ın Linux için kurduğu hayallerinin aynısı. Dries Buytaert, 2008 yılında, Belçika’nın Ghent Üniversitesi’ndeki bilgiaysar bölümünde doktorasını tamamlamıştır. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği’nde lisansı bititdim. YTÜ Elektronik’de yüksek lisans eğitimime devam ediyorum. Buytaert gibi hayalim ODTÜ’de bilgisayar bölümünde doktoramı yapmaktır. Bu hayalimden neden bahsettiğimi ve konu ile alakasını ilerleyen bölümlerde sizlerle paylaşacağım.
Drupal her geçen gün geliştirilmeye devam ediyor. Drupal Birliği’de bulunmakta. Drupal yazılım projesini, topluluğunu ve sistemin büyümesini desteklemek için çalışmakta. Bu birlik, Drupal topluluğuna finansman, altyapı, eğitim, tanıtım, dağıtım ve çevrimiçi işbirliği ile yardımcı olmakta.
Drupal Nedir ?
Drupal açık kaynak kodlu bir yönetim sistemidir. Bir çoğunu deneyimlediğim Unix, Linux, Solaris, Windows ve Mac OS X işletim sistemleri başta olmak üzere PHP’yi destekleyen tüm işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedir. Drupal altyapısı ücretsizdir. WordPress’e göre dikkat ettiğim konulardan bir tanesi geliştirilen eklentilerin ücretsizdir ve bu eklentiler drupal.org sitesinde paylaşılmaktadır.
Mozilla Firefox’un tarihçesini ve amacını bilenler var ise Drupal’ında aynı amaçla kurulduğu ve geliştirildiğini söyleyebilirim. Drupal ile ilgilenenlerin makalelerinde araştırmalar yaptığımda api’lerinin ve faramework yapısının kolayca okunabilir ve anlaşılabilir olduğu bilgilerine de ulaştım.
Drupal Kullanan Sitelere Örnekler
Öğrenilmek isteyen sorulardan bir tanesi de Drupal kullanan sitelerin neler olduğudur. Bu paragrafı okurken oldukça fazla şaşırabilirsiniz çünkü yapmış olduğum araştırmalar sonrasında dünyadaki bir çok büyük kurum ve kuruluşun bu altyapı ile internet sitelerini geliştirdiklerini öğrendim. Örneğin bu sitelerden bir tanesi metu.deu.tr. Yani Ortadoğu Teknik Üniversitesi. İlgili siteye giriş yaparak kaynak kodlarını incelediğinizde ise şu anda (29.01.2017) Drupal 7 kullandıklarını görebilirsiniz. Aynı şekilde KOÇ Üniversitesi’de Drupal kullanıyor. Yeditepe Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve diğer bir çok üniversite. Size tam bu noktada bir bilgi daha vereyim. Dünyanın en büyük üniversiteleri de bu altyapıyı kullanmaktalar.
Sadece üniversiteler değil yine Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen bilim toplumlarının internet siteleri de drupal kullanılarak yapılmış. Örneğin Tubitak’ın sitesi. Dünya geneline baktığımızda ise NASA ve Beyaz Saray’ın resmi internet siteleri de Drupal ile geliştirilmiş. Diğer siteleri araştırmayı da sizlere bırakıyorum. Yapılan son istatistiklere göre Drupal altyapısını kullanan site sayısı 14 Ocak itibari ile 1,183,075. Bu istatistiğin grafiksel ve rakamsal detaylarına ulaşabilmek için usage statistics for drupal core sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Dikkatimi çeken 7.x versiyonunun en fazla tercih edilen olması.
Drupal Kullanılabilmesi İçin Gereksinimler
Bu bölüme direk olarak drupal.org sitesinden baktım. Sistem gereksinimlerinin İngilizce aramasını (system requirements) sitede bulunan alandan sizlerde yaparsanız drupal kullanabilmek için neler gereklidir öğrenebilirsiniz. Ben hemen aşağıda paylaşıyorum.
Web Server: Drupal, PHP desteği olan herhangi bir web sunucusunda çalışabilmektedir. Apache, Nginx, Hiawatha, Microsoft ISS, PHP Built-in Web Server gibi. En çok kullanıldığı web server ise Apache’dir. Drupal, UNIX / Linux, OS X veya Windows üzerinde barındırılan Apache 2.x üzerinde sorunsuzca çalışmaktadır.
Database Server: MySQL (Örneğin MariaDB or Percona Server), PostgreSQL, SQLite’de drupal 6,7 ve 8 sorunsuzca çalışmaktadır. Microsoft SQL Server, Oracle ve MongoDB’de de ek modüller tanımlandığı taktirde sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
PHP: Greekli olan PHP versiyonunu ve hangi drupal verisyonunda çalıştığını hemen aşağıda bulunan tablo aracılığı ile sizlerle paylaşayım.
PHP Versiyonu | Drupal 7 | Drupal 8 |
---|---|---|
4.4 | desteklemez | desteklemez |
5.0 | desteklemez | desteklemez |
5.2 | 5.2.5+ (*) | desteklemez |
5.3 | destekler | desteklemez |
5.4 | destekler | desteklemez |
5.5 | destekler | 5.5.9+ |
5.6 | destekler (**) | destekler |
7 | destekler (***) | destekler |
Drupal hakkında bu bilgi paylaşımı yaptıktan sonra dilerseniz şimdi de bu altyapıyı kullanabileceğiniz hosting firmalarını sizlerle paylaşayım. Dilerseniz ilk olarak daha uygun fiyatı olan yabancı hosting firmalarını paylaşayım.
Drupal Kullanılabilen Yabancı Hosting Firmaları
Yabancı hosting firmaları ve kullanılabilen CMS (içerik yönetim sistemleri) araştırmasını yaparken oldukça kaliteli bir içerik ile karşılaştım. Türkiye’deki en iyi hosting firması konu başlıklı makalemden sonra değerli bilgiler içeren böyle bir yazının yazılması açıkçası oldukça çok hoşuma gitti. http://www.incele.co/ sitesindeki “En İyi Yabancı Hosting Firmaları” konu başlıklı makaleyi kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Bende ilgili siteden alacağım bilgileri hemen aşağıda detaylı bir şekilde özetliyorum. Bu makale aracılığı ile de ilgi sitenin sahibine teşekkür ederim.
1. GoDaddy
Drupal altyapısını kullanabileceğiniz yabancı hosting firmalarından ilki tabi ki de Godaddy. Bob Parsons tarafından 1997 yılında kurulmuş olan bu domain ve hosting firması 2002 yılından itibaren VeriSign’e aittir. Araştırmalarıma göre bu sektörde dünyada en çok tercih edilen firmalar arasında başı çekmekte. Açık olayım bugüne kadar ilgili firmadan hiç alan adı ya da hosting almadım ama bulunduğum sektör itibari ile çevremdeki yazılımcılar, e-ticaret uzmanları/site sahipleri, seo uzmanları ve programlama sektöründe bulunan bir çok tanıdığım Godaddy’i kullanmakta. 2017 yılı itibari ile de Türkiye’deki televizyon kanallarında reklamlarını görmeye başlamışsınızdır. İnternet sitelerine giriş yaptığımda ise Türkçe dilini desteklediklerini görüyorum. Uzun yıllardır Türkiye pazarında olan bu firma Türkiye’deki potansiyeli görmüş olacak ki bu sene oldukça büyük bir yatırım yapmakta ülkemize.
Godady’den alan adı, hosting ve VPS sunucusu alabiliyorsunuz. Dikkatimi çeken bir nokta .istanbul ve .ist alan adlarınızı da tescil ettire biliyorsunuz. Sunmuş olduğu kampanyalar ile birlikte tercih edilebilecek bir hosting firmasıdır diyebilirim. Hemen sağ üstte Promosyonlar kısmı mevcut. İlgili sayfada güzel kampanyalarının olduğunu gözlemlemekteyim.
Godaddy’de drupal kurulumu
Godaddy’de Drupal altyapısını bir kaç dakika içerisinde kurabiliyorsunuz. Bunun için bir video çekimi yapmışlar. Linux hosting Cpanel üzerinden Drupal’ı nasıl kuracağınızı 3 dakikalık bir video ile anlatmışlar. Hemen aşağıda sizlerle paylaşımını yapayım.
2. iPage
Bilgi vermek istediğim ve Drupal’ın sorunsuzca kullanılabildiği ikinci hosting firması iPage. Biraz inceleme yaptığınızda oldukça uygun fiyatlarda olduğunu gözlemleyebiliyorsunuz. incele.co’dan aldığım bir kaç bilgi ile bu hosting firmasının doğa dostu olduğunu belirtmekte ve aynı zamanda SiteLock eklentisi ile internet sitenizi güvence altına aldığını belirtmekte fayda var. Bu arada kuruluş yılı 1988. Bir kampanyası ise dikkatimi çekmiş durumda. Almış olduğunuz bütün paketlerde 100$ Google Adwords kuponu veriyor. Aynı zamanda 100$ Bing reklam kredisi. Amerika merkezli bir hosting firması. 1 ay test sürecini ise sizlere sunuyor. O da şu şekilde. Aldığınız paketten memnun kalmadığını taktirde 1 ay içerisinde ücretini geri alabiliyorsunuz.
3. A2Hosting
Henüz adını ilk defa duymama rağmen wordpress uzmanı olarak oldukça dikkatimi çeken bir konu bulunmakta. Paylaşımlı hostinglerde dahi SSD kullanma imkanı sunmaktalar. Özellikle aşırı kaynak kullanımı olabilen wordpress altyapısında bu ayrıcalık gözden kaçırılmamalı. Bu ayrıcalığından bahsederken bir çok hosting firmasında ekstra ücret alınarak verilen yedekleme hizmetini ücretsiz olarak sundukları bilgisini öğrendim. Çok yakın bir zamanda mutlaka test edeceğimi belirtmek isterim.
İnternet sitelerini incelediğinizde Drupal altyapısına özel olarak Drupal Hosting isimli paketleri bulunmakta. Google’a A2Hosting Drupal Web Hosting yazarak bu paketleri incelemenizi tavsiye ederim. Örnek olarak ayda sadece 9,31 dolar ödeyerek sınırsız bir şekilde kaynak kullanımı, alan adı, database, Turbo Server (hiç test etme şansım olmadı ama 20 kat daha hızlandırdığını söylemekteler) ve bir çok ayrıcalığa sahip olabiliyorsunuz.
4. Bluehost
Türkçe dil seçeneği ile dikkatlerimi üzerine çeken ve Drupal altyapısını kullanabileceğiniz bir diğer yabancı hosting firması ise Bluehost. Alan adı, VPS, paylaşımlı hosting, bayi hosting ve özel sunucu hizmetleri bulunmakta. Bluehost firmasının Drupal ile ilgili sunmuş olduğu kampanyaları incelerken de drupal.org sitesinde bu firmanın kuruluş bilgilerinin yer aldığı dikkatimi çekmedi değil. Hatta SEO uzmanı kimliği ile incelediğim ilgili sitede dofollow link vermeleri de gözümden kaçmadı. Büyük ihtimal bu iki firma arasında bir anlaşma söz konusu olabilir. İki firma arasında anlaşma söz konusu ise daha uygun fiyatlara ve en iyi optimizasyona sahip olabilirsiniz.
Bluehost’un paketlerini incelemeden geçemedim. Ayda 11 TL ödeyerek (1 yıl almanız gerekli paketlerini) 3 alan adını barındırabilir, 15 GB disk alanı, 100 GB veri transferi ve sınırsız e-posta hesabına sahip olabilirsiniz. 30 gün içerisinde memnun kalınmadığı taktirde para iadesi gerçekleştiren bir firma.
Firma hakkında incelememi bitirmeden önce son bir özelliklerini de paylaşmak isterim. İnternet sitelerinde Türkiye ve Amerika olmak üzere iki hosting seçeneği bulunmakta. Bayi linux hosting paketlerine tıkladığınızda Türkiye tabanlı sunucuya sahip olduklarını görebilirsiniz. Bu ayrıcalıklarının olmasından dolayı tercih edilebilecek hosting firmaları arasında başı çekebileceklerini söyleyebilirim.
5. Hostgator
Hemen hemen hosting firması ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen herkesin karşılaştığı bir firmadır Hostgator. Oldukça etkili bir şekilde reklam yapan bu firmanın logosu ile mutlaka bir yerde karşılaşmışsınızdır. Drupal altyapısını kullanabileceğiniz bir diğer hosting firmasıdır. Türkçe desteği bulunmaktadır ve 9.000.000’un üzerinde alan adı barındırdığını sitesinde belirtmiştir. Fiyatları nispeten diğer hosting firmalarına göre pahalıdır diyebilirim.
Drupal Kullanılabilen Yerli Hosting Firmaları
Türkiye’de alan adı, hosting, sunucu, vps, dedicate server, güvenlik ve bu sektör ile ilgili diğer konularda oldukça iyi firmalar bulunmaktadır. Hemen konuyu uzatmadan Drupal altyapısını sorunsuzca kullanabileceğiniz yerli hosting firmalarını sizlerle paylaşayım.
1. IHS
IHS’den henüz bir hosting ya da alan adı hizmeti almadım ama bu firmada VPS’im bulunmakta. Natro’da olduğu gibi ticket üzerinden destekleri çok iyidir. Yaşamış olduğunuz sorunu hemen çözerler. Ancak 7/24 üzerinden destek alamam bir eksidir. Kullanmakta olduğum sunucudan ve fiyatından ise oldukça memnun olduğumu söyleyebilirim.
IHS’de de drupal altyapısını sorunsuz bir şekilde kullanabileceğinizi söyleyebilirim. Bu firmada 5 adet wordpress tabanlı site barındırıyorum ve hepsinin hızından gayet memnunum. Tabi kullanmakta olduğum cachleme eklentilerinin de bunda büyük payı vardır diyebilirim. Sunucu hizmetlerinde Natro’yu yerine IHS’yi tercih etme sebebim ise oldukça uygun olmaları ve ücretsiz bir şekilde kurulum işlemlerini gerçekleştirmeleridir.
2. Radore
Hep çalışmak istediğim ancak bir türlü deneyimlemediğim firmadır. Çok yakın bir arkadaşımın abisi bu firmada çalışmaktadır. DELL sunucularını tercih etmeleri en çok çalışmak istediğim firmalar arasında yer almasının başlıca sebebidir diyebilirim. Aylık 99 TL olan bayi hosting paketinin özellikleri oldukça cezbedicidir.
Radore’nin altyapısını incelediğimde sorunsuz bir şekilde drupal altyapısını kullanabileceğinizi söyleyebilirim.
3. Diğer Firmalar
Türkiye’de aslında çok güçlü bir çok hosting firması bulunmakta. Her biri hakkında kısa kısa bilgi paylaşımları yapmak isterdim ancak deneyimlediğim hosting firmaları üzerinden gitmek istedim.
Natro, Sadece Hosting, İsim Tescil, Turhost, Netinternet, Labina, Doruk ve Markum gibi hosting firmalarında da drupal altyapısını sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Drupal nedir ve bu altyapıyı kullanabileceğiniz hosting firmaları hangileridir detaylı bir şekilde bilgi paylaşımı yapmaya çalıştım. Sizler de mutlaka bilgi paylaşımında bulunmak isteyeceksinizdir. Yorum alanlarından her türlü tavsiyelerinize açık olduğumu ve aklınıza takılan bütün sorularınızı sora bileceğinizi bilmenizi isterim.
Bir yanıt yazın