Meteoroloji Mühendisliği’nin olmazsa olmazları arasındadır hava basınçları. Genellemek gerekirse yüksek ve alçak basınç olarak ikiye ayrılır. Dilerseniz en yüksek ve en düşük basınçların nelerde yaşandığını anlatmadan önce basınç, hava basıncı, yüksek basınç ve alçak basınç hakkında kısa bilgiler vereyim.
Basınç: Birim alana etkiyen kuvvettir. Bir alana, belirli bir kuvvetin uygulaması doğrultusunda basınç oluşur. Örnek vermek gerekirse bir masayı üzerine elinizi koyup önce hafifçe, daha sonra biraz daha kuvvetlice ve en sonunda son kuvvetiniz ile bastırabilirsiniz. Sırası ile elinizin masaya uyguladığı basınç artacaktır.
Hava Basıncı: Bir hava yüksekliği ile doğru orantılı bir şekilde yer yüzeyine basınç uygulamaktadır. Hava yüksekliği arttıkça ağırlığı artmakta, azaldıkça ağırlığı azalmaktadır. Aynı yer yüzeyinde olduğu gibi atmosferin üst kısımlarında bulunan hava tabakaları da engebelidir.
Yüksek Basınç: Çevresine göre daha yüksek bir tabakaya yani daha fazla yüksekliğe sahip olan hava tabakasının yer yüzeyine yapmış olduğu basınca yüksek basınç adı verilir.
Alçak Basınç: Çevresine göre daha alçak bir tabakaya yani daha az yüksekliğe sahip olan hava tabakasının yer yüzeyine yapmış olduğu basınca alçak basınç adı verilir.
En Yüksek Hava Basıncı
Şu ana kadar dünyadaki en yüksek hava basıncı Kuzey Sibirya’da bulunan Agata’da gözlemlenmiştir. Bu bölgede deniz seviyesinde ölçülen hava basıncı 1083,8 mb‘dır.
En Düşük Hava Basıncı
Şu ana kadar dünyada gözlenmiş en düşük hava basıncı ise 870 mb olarak 1979 yılında Büyük Okyanus’un üzerinde bulunan Tip adlı kasırganın merkezinde kayıt edilmiştir. Bu basıncı ölçebilmek için ise Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçak kasırganın merkezine uçmuştur.
Uzun zaman olmuştu meteoroloji konusu üzerine yazmayalı. Eski bilgiler tazelenmiş oldu. Daha yeni ve ilgi çekici bilgiler de gelecektir. Bu arada her zaman dediğim gibi Meteoroloji Mühendisi olmak ayrıcalıktır!
Bir yanıt yazın