Bugün İstanbul’da bir çok kişi gök gürültüsü ve şimşek ile uyandı. Dışarı baktıklarında ise lapa lapa kar yağdığını gördüler. Hemen akıllara şu soru geldi. Kar yağarken şimşek çakar mı, gök gürülder mi ?
Meteoroloji Mühendisi olarak bu sorunun cevabını net bir şekilde verebilirim. Nadirde olsa kar yağarken gök gürülder şimşek çakar. Kar sağanağı yaşandığında meydana gelen bu meteorolojik olayın sebebine gelince;
Kar Yağarken Neden Gök Gürülder Şimşek Çakar
Gök gürültüsü, şimşek ve yıldırımların meydana gelmelerinin en büyük sebebi atmosferin üst kısımlarında, kararsız havalarda sıcaklıkların farklarının büyük olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum yoğun bir enerji farkını meydana getirir. İki bulut, bulut tabanı ile yere doğru ve aynı zamanda bir bulut içerisinde bu enerjiden dolayı elektrik boşalması meydana gelirse şimşek çakar. Bununla birlikte gök gürültüsü ve şimşek çakmasından sonra meydana gelen ve ardından gökyüzü ile yer seviyesi arasında meydana gelen elektrik boşalmasına da yıldırım adı verilir.
Buraya kadar hala sorunuzun cevabını alamadığınızı biliyorum. Ancak şimşek ve yıldırım hakkında meteorolojik terimlere tam anlamı ile girmeden bilgi vermek istedim. Sorumuzun sebebine gelince;
SEBEBİ: Buluttan ayrılan yağmur genellikle kar şeklindedir. Bunun en büyük sebebi ise ise havanın yukarı tabakalarda soğuk olmasından kaynaklanır. Yere düştüğü esnada bulunduğu tabakalar ve aynı zamanda yer tabakasının sıcaklığında göre yağmur, kar ya da dolu olarak görülebilmektedir. Bizlerin buluttan çıkan parçacığı yağmur ya da kar olarak görmemizin en büyük sebebi ise yer sıcaklığıdır. Dün İstanbul’da kar yağdığı için yer seviyesi sıcaklıkları oldukça düşmüştür. Yukarı seviyelerde meydana gelen elektrik boşalmalarından dolayı şimşek meydana gelir. Şimşeğin enerjisinden dolayı büyük bir ses ortaya çıkar ve gök gürültüsü oluşur. Yani kar yağarken de yukarı seviyelerde bulutlar ya da hava tabakaları arasındaki kararsızlıklardan dolayı enerji boşalmaları olabilmektedir.
En sade ve anlaşılır bir şekilde anlatmaya çalıştım. Kullanmam gereken bir çok meteorolojik terim bulunmaktaydı ancak tüm halk tarafından anlaşılabilir olmasını istedim. Bütün meteoroloji mühendislerine ve uzmanlarına bu makale aracılığı ile selamlarımı iletiyorum.
bilmem yanlış olabiliir ben öğretmenim
Hocam bilgilendirme için teşekkürler. Güzel bir açıklama olmuş.
Merhaba;
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Selamlar.