Pas Sökücü Kullanılarak Pas Nasıl Sökülür

Pas nasıl sökülür sorusu hakkında detaylı bir araştırma yaparken açıkçası pek iyi içeriklere yani istediğim bilgilere ulaşamadığımı fark ettim. Neden böyle bilgiye ulaşmaya çalıştığımı da hemen söyleyeyim. Kullandığım motosikletin eksoz kısmı paslanmaya başlamıştı ve bende bir pas sökücü sprey aldım ama maalesef işe yaramadı. Sonra kimyager olan bir tanıdım ile uzun uzuna geçen telefon görüşmesinin ardından pasın metalden hangi ürün kullanılarak nasıl sökülmesi gerektiğine dair bütün bilgileri öğrendim. Dikkatli bri şekilde okumanızı tavsiye ediyorum.

PAS NASIL SÖKÜLÜR

Pas metalin üzerinde su, hava ve diğer sıvı bileşenleri sonucu oluşan demir ve oksijen bileşiği. Bu aşamada çok şey öğrendim ama kimyasal bileşenlerine hiç girmek istemiyorum. Pas sökme işlemi ise metal üzerinde oluşan demir oksit bileşiğinin temizlenmesi işlemidir. Bu tabaka temizlenmediği (sökülmediği) taktirde zamanla demiri ciddi zarararlar vermekte ve çürümesine sebep olmaktadır. Demir-oksit tabakasının sökülebilmesi için ise özel kimyasallar kullanılmaktadır.

Şimdi bu noktaya lütfen dikkat ediniz benim yaptığım hataya lütfen sizde düşmeyiniz. Bir metal yüzey üzerindeki pası mı temizleyeceksiniz yoksa sıkışmış paslı bir bağlantı elamanının sökülmesini mi sağlayacaksınız ? Bu sorunun cevabı çok önemli. Verdiğiniz cevaba göre konsantre pas sökücü mü kullanılacak yoksa pas sökücü sprey mi bilmelisiniz.

A. METAL YÜZEY ÜZERİNDEKİ PASI TEMİZLEME

Metal yüzey üzerindeki pasın temizlenebilmesi ve boyamaya hazırlanabilmesi için konsantre pas sökücü kullanılması gerekir. Mesela ben konsantre pas sökücü kullanmak yerine pas sökücü sprey kullandım. Tabi pası sökmek bir yana sanki biraz daha karıştırdım ortalığı. Halbuki metal yüzeyinden pası sökmek aşağıdaki video da olduğu gibi çok ama çok kolaymış. Konsantre olarak hazırlanan pas sökücüyü bir kovanın içerisine koyuyorsunuz. ardından paslı metali içerisine bir süre bırakıyorsunuz ve bir sünger yardımı ile üzerini temizliyorsunuz. Benim gibi sizlerde bu videoyu izlerken çok şaşıracaksınız ki tanıdığım kişiden aldığım bir kiloluk bir ürün sayesinde bende aynı işlemi uyguladım ve sorunum çözüldü. Yaklaşık 5 dakikalık bir video sonuna kadar izlemenizde büyük fayda var.

Şimdi gelelim öğrendiğim bilgiler ile metal yüzey üzerinden pas hangi teknikler kullanılarak sökülür. Biraz önceki videoda izlediğiniz yöntem daldırma yöntemiydi. Bu ürün birde püskürtme ve fırça ile metal üzerine sürerek temizleme yöntemleri mevcut.

1. DALDIRMA TEKNİĞİ

OK-151 herhangi bir kovanın içerisine dökülür. Ardından paslı olan metal içerisinde daldırılır. Bir kaç dakika sonra üzerindeki pas herhangi bir sünger yardımı ile temizlenmeye başlanır. Bu daldırma çıkartma yaklaşık olarak 5 dakika uygulanır. Metalin üzerinde ne kadar pas olursa olsun sökülür ve ilk günkü hale geri gelmesi sağlanır. Pas söküldükten sonra boyanmaya hazır ale gelmiştir. Tabi kurumasının beklenmesi gerekir.

Konsantre Pas Sökücü Kullandıktan Sonra
Konsantre Pas Sökücü Kullandıktan Sonra

Daldırma tekniğinde çok ağır paslı makine elemanları da kullanılabilir. Konsantre pas sökücünün içerisinde bu metaller konulur. Ardından daldırma çıkartma uygulanarak belirli periyotlarda pasın sökülmesi sağlanır.

2. PÜSKÜRTME TEKNİĞİ

Konsantre pas sökücü herhangi bir püskürtme aletinin içerisinde konulur. Paslı metale OK-151 sıkılır ve metal üzerindeki pas çözünmeye başlar. Çözünen bu pas hem pas sökücü sıkılması devam ederek hem de bir bez ya da sünger yardımı ile temizlenir. Büyük ihtimal metal dik konumda olacaktır ya da eğimi sizler verirsiniz. Pas sökücü püskürtüldüğünde pasın yere nasıl aktığını görebilirsiniz.

3. FIRÇALAMA TEKNİĞİ

Aslında yukarıda iki teknikten sonra bu teknik çok kullanılmaz diyeceğim ama bazı sektörlerde tercih edilebiliyormuş. Pas sökücü herhangi bir fırça yardımı ile alınır ve metalin üzerine uygulanır. Bu aşamada pas çözünmeye başlar ve üzerinden temizliği sağlanır.

Ben motosikletimin üzerindeki pası sökmek için daldırma yöntemini kullandım. Aslında her zaman fotoğraflardım ama o anda yanımda kimse yoktu ve pas temizliğini yaparken eldiven takmam gerekiyordu. Her ne kadar zararsız bir şekilde üretilmiş olsada ben önlemimi alayım dedim. Egsozum üzerinde pas temizlendikten sonra kuruttum ve ısıya dayanıklı boya ile boyadım.

Ben tanıdığım kişinin verdiği OK-151 ile sorunumu çözdüm. Ürünler farklı farklı kilolarda https://www.ozkimsan.com/pas-sokuculer-fiyatlari adresi üzerinden incelenebilir. Konsantre pas sökücü ve pas sökücü sprey olmak üzere 4 ürünü bulunmakta. Tabi sizlerde araştırmanızı benim yapmış olduğum gibi mutlaka yapın derim.

B. METALDEKİ PASI GEVŞETME

Paslanmış bir bağlantı elemanı yani atıyorum motosikletin bir somunu sökemiyorsunuz pasdan dolayı ya da kullanmakta olduğunuz bir makinenin bağlantısı yine pastan dolayı dönmüyor ve çalışmasını engelliyor. İşte bu aşama iseniz ps gevşetici kullanmanız gerekir. Aslında konsantre pas sökücü ürünlerde sorununuzu çözecektir ama pas sökücü sprey direk olarak pasın gevşetilmesine odaklıdır.

Pas nasıl sökülür ve metal üzerinden pas nasıl temizlenir benim bildiklerim bu kadar yani araştırdığım ve birebir yaşadığım aşamalar. Pas sökücüler hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız eğer bana bu konuda hiç sıkılmadan yardımcı olan ve saatlerce benle bu konuda konuşan https://www.ozkimsan.com/ sahibi tanıdığıma çok teşekkür ederim.

İlgili Yazılar


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. benim mondial motorumda 72 burma cant var bu cantlarim pas tuttu cantlar nikelajdir zarar vermeden boyayi sökmeden çizmeden çikartmasi mumkummudur cevabiniz için teşekkurler

  2. Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Pas sökücü kullanmak yerine maalesef pas çözücü kullanan çok insan var. Bu sebeple de pas çözülmüyor sadece gevşiyor. Bu konuya aman dikkat.

    1. Baran Bey merhaba;
      Bu konuda kesinlikle sizlere katılıyorum. Örneğin WD 40 pas gevşetici ürünü pas sökücü gibi kullananlar mevcut ancak ilgili ürün pası sökmez. Örneğin sıkışmış bir vidanın sökülmesi için bir anlık pası gevşetir.
      Selamlar.

  3. bende yapcıamda bnım motorumda 72 burgu tel jant var diklerimde paslar var nasıl soke bilirim pas sokucu alıcam ama bi işe yaramıyor dıyorlar yardım edermısnız ? camasır suyumu o doktugunuz kovaya ? mazemeler birde..

    1. Mustafa Bey merhaba;
      Sizlerin aldıkları ürünler pas gevşetici ürünler. Maalesef pas sökücü olarak satılmaktalar. Ama OK-131 pas sökücü yani pası tamamen söküp atan bir ürün. Kovaya dökülen çamaşır suyu değil pas sökücü OK-151 ürünü.
      Selamlar.

  4. Serhat Bey makaleniz için çok ama çok teşekkür ederim oldukça faydaliydi. SAyenizde pas sorunundan kurtuldum.

  5. OK-151 polietilen doğalgaz üzerindeki, demir pası izlenimi uyandıran pası gidermede, soruna yol açmadan, kullanılabilir mi?

  6. Slm bizim kanelüfer alttan ısıtmalı hortum larda kazandan gelen pas oluşmuş hortumları tıkamış ne yapmam gerekiyor saygılar

    1. Yüksel Bey merhaba;
      Pas çöüzü (gevşetici) ürünleri bulunmakta onu kullanabilirsiniz ama yine de bir arayıp detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim.
      Selamlar.

  7. Serhat Bey bahçe kapım paslanmış durumda. Boyamaya geçmeden önce bu ürünü kullansam ve pasını söksem mi daha iyi yoksa direk boyamaya geçeyim mi

    1. Fatih Bey merhaba;
      Kesinlikle boyama yapmadan önce pas sökücü kullanarak kapınızdaki pası sökmenizi tavsiye ederim. Paslı bir şekilde kapınızı boyadığınızda boya tutmayacak ve kısa süre sonra pastan dolayı çıkmaya başlayacaktır.
      Selamlar.

  8. Konsantre demişsininz. oranları nedir? Mesela ben arabamın tabanındaki pası çıkarıcam tahmini.1 metre karedir.

    1. Arda bey merhaba;
      Ağır kirlilikte 1/3, orta kirlilikte 1/7 ve hafif kirlilikte 1/15 oranında su ile seyrelterek kullanabiliyorsunuz. Araba tabanındaki pasın kirliğine göre bu oranlardan bir tanesini kullanabilirsiniz. Örneğin çok paslı ile 3 litre suya 1 litre pas sökücüyü karıştırıp kullanmanız gerekecektir.
      Selamlar.

  9. Serhat Bey merhaba. Evimde bulunan pense, kerpeten ve diğer malzemelerin bulunduğu çantam su alan bir alanda kaldığı için içindeki herşey paslanmış. Yaklaşık olarak 20 adet bu şekilde malzemem var. Bu üründen ne kadar almamı tavsiye edersiniz. Bu arada bilgilendirmeler için bende teşekkür ederim.

    1. Merhaba Mahmut Bey;
      Özkimsan’daki ürünler su ile seyreltilerek kullanılabildikleri için sadece 1 kg pas sökücü ürün almanız yeterli olacaktır. Bu arada rica ederim sizleri bilgilendirebildiysem ne mutlu bana.
      Selamlar.

  10. Serhat bey selamlar.Benim Şu altında bulduğum eski bir madeni param var.Ve Yüzeyi Tamamen Paslı Bunu Nasıl Çıkarabilirim Acaba?

  11. Slm.Sizlerin yazilarinizi okudum.benim sorunum kebap sislerindeki paslar nasil cikar cunku gida ürünü kimyasal madde kullanmak istemiyorum.simdiden tsk.ederim.

    1. Aynur Hanım merhaba;
      Ben Hamdi Bey ile görüştüm. OK-151’i kullanacağınızı söylediler. Pas sökücüyü kullandıktan sonra şişleri sterilize etmeniz (temizlemenizin) yeterli olduğunu söylediler.
      Selamlar.

  12. Serhat Bey merhaba. Bizim bahçe kapısı paslandı. Ben onu boyayacağım ama bu şekilde boyanamaz olduğunu söylediler. Birde zımpara ile uğraşayım dedim baş edemedim. Ne kullanmamı önerirsiniz sizlerin sıkı bir takipçisiyim.

    1. Engin Bey merhaba;
      OK-151 pas sökücü ürünü kullanarak kapınızın pasının sökülmesini sağlayabilirsiniz. En uygun ürünün o olduğunu söyleyebilirim şu anda.
      Selamlar.

  13. Merhaba Serhat Bey. Öncelikle güzel bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için sizlere çok teşekkür ederim. Ancak bu noktada bir bilgi de ben eklemek istiyorum. İlgili sitedeki ürünleri inceledim ve mutlaka kontrolünü de yapacağım bir kimyager olarak. Gayet hızlı ve metale zarar vermeden pas sökülmüş. Ama pas sökücü kullanacaklara şu tavsiyeyi ekleyebilirim.
    Dediğiniz gibi metali pasın üzerinden sökmek için konsantre sıvıyı kullanabilirler. Spreyler sedece bağlantı elemanını gevşetmeye yarar. Birde pas koruyucular bulunmaktadır. Tamam pas söküldü ya da bağlantı elemanı gevşetildi. Ardından tekrar paslanma yaşanmaması için koruyucu kullanılması gerekecektir. Ancak şunu da belirtmekte fayda var direk pas söküldükten sonra boya yapılırsa herhangi bir sorun olmaz. Bir kenarda bilgi olarak dursunda. Bu arada bu sayfaya nasıl geldiğimi hiç bilmiyorum ama merakla ve içtenlikle okudum bir kaç makalenizi:) Epoksi yağından pas sökücülere uzanan uzun bir hikaye yani:)

    1. Pusat Bey merhaba;
      Asıl ben teşekkür ederim bu değerli bilgiyi benimle paylaştığınız ve bu kadar uzun bir yorum yazdığınız için. Biraz araştırma yaptıktan sonra haklı olduğunu öğrendim ve bu bilgiyi diğer kullanıcıların da sizler aracılığı ile öğrenmesi çok iyi oldu. Epoksi soya yağı konusu ise aslında oldukça karışık. Bir sene önce tanıştığım bir kimya öğrencisi ile konuşurken epoksi soya yağı kelimesi geçince araştırıp kaleme dökmüştüm. Sizlere ulaşabildiğime çok sevindim.
      Selamlar.

  14. Yazılarınızı hep içtenlikle takip eden birisiyim. Tamda ihtiyacım olan şey ile ilgili yazmışsınız yine Serhat Bey. Benim bahçede kullanılmayan eski bir sürü makine var. Aslında bayağı eskiler. Ben onları atmak istemiyorum aksine eski oldukları için kendime bir alan yapıp onları sergilemek istiyorum. Mesela bir tanesi singerin bilmem kaç yıllık dikiş makinesi. Pas sökücü alacağım ama ne kadar bana yeterli olur. Yaklaşık 7-8 tane bu tarz paslanmış makinem var.

    1. Adil Bey merhaba;
      Maalesef miktar olarak ne kadar yeterli olur onu bilemiyorum ama ben mesela 1 kilo getirmiştim. Yetti hatta arttı. İsterseniz onu Özkimsan’daki kimyagerlere bir sorun.
      Selamlar.

      1. Makinamın kromaj kaplı kızak sistemlerinde paslanmalar var. bunun için hangi ürünü tavsiye edersiniz

Son Yazılanlar

Sis tahmini nasıl yapılır

Sis tahmini meteorolojistler tarafından nasıl yapılır bu makalemde tüm detayları ile birlikte anlatmaya çalışacağım. Bilgileri vermeden önce sis nedir ve...

El freni nasıl çekilir?

El freni nasıl çekilir? El freni nasıl çekilir bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu anlatım Hemen...

Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır?

Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır? Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir...

Arabanın silecek suyu nereye konur?

Arabanın silecek suyu nereye konur? Arabanın silecek suyu nereye konur bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur?

Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur? Lastik hava basıncı fazla olursa ne olur bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir...

Lastik hava basıncı kaç olmalı?

Lastik hava basıncı kaç olmalı? Lastik hava basıncı kaç olmalı bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...

Lastiğe hava nasıl basılır?

Lastiğe hava nasıl basılır? Lastiğe hava nasıl basılır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu anlatım Hemen...

Doğru ayna ayarı nasıl olmalı?

Doğru ayna ayarı nasıl olmalı? Doğru ayna ayarı nasıl olmalıdır bu yazımda videolu anlatımlı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Videolu...