21 Mart 1923 tarihinde, Adana’da çiftçiler ile yapılan konuşmada Mustafa Kemal Atatürk tarafından şu cümleler dile gelmişti.
“Arkadaşlar! dünyada fetihlerin iki aracı vardır. Biri kılıç, diğeri saban. Başka yerde de söyledim ve burada bir daha tekrarı yararlı buluyorum. Zaferinin aracı yalnız kılıçtan oluşan bir millet, bir gün girdiği yerden kovulur, rezil edilir, sefil ve perişan olur. Öyle milletlerin sefaleti, perişanlığı o kadar büyük ve acı olur ki, kendi memleketinde bile esir bir halde kalabilir. Onun için gerçek fetihler yalnız kılıçla değil, sabanla yapılandır. Milletleri vatanlarında yerleştirmenin, millete aynı kararda sürekli tutma vermenin aracı saban. Saban, kılıç gibi değildir. O kullanıldıkça kuvvetlenir. Kılıç kullanan kol çok geçmeden yorulduğu halde sapanını kullanan kol zaman geçtikçe toprağın daha çok sahibi olur. Kılıç ve saban bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima yenildi. Tarihin bütün olayları hayatın bütün gözlemleri bunu doğruluyor. Milletimiz çok büyük acılar, yenilgiler görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsa bunun gerçek sebebi şundadır: Çünkü Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer elindeki sabanla topraktan ayrılmadı. Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık. “
Çay içerken
Bu sabah her zamanki çay içtiğim yere gittim. 5 Türk Lirası kağıt paranın üstü olarak 3,5 TL bozuk para üstü aldım. Elime geçen 1 TL’den bir tanesinin üzerinde Saban Kılıçtan Üstündür yazıyordu.
Yukarıdaki bozuk paranın aynısı. Hemen tarihine baktım. 1979. 40 yıllık para belki de binlerce el değiştirdikten sonra bana geri dönmüştü.
Ufak bir araştırma yaptıktan sonra bu sözün neden söylendiğini çok iyi anladım. Nasıl kalem kılıçtan keskin ise saban da kılıçtan o denli üstündür. Edebiyat ve tarımdan uzak kalan bir millet sadece kılıç ile eninde sonunda yalnız kalacaktır. Toprağın işlenmediği, kalemin kağıtla buluşmadığı her an bir kayıptır.
Bir yanıt yazın